Stinskracht.nl

Inloggen of inschrijven

Presentatie schetsontwerp Stinspark

  • 462 weergaven

Namens Stichting Stinspark, van Voorst tot Verder 

Tijdens het Westenholte Festival, op 7 september jl., is het schetsontwerp voor de herontwikkeling van het Stinspark gepresenteerd aan de inwoners van Westenholte. Dit schetsontwerp is gemaakt door Strootman Landschapsarchitecten en beelden kunstenaar Paul de Kort. Tijdens de presentatie nam beeldend kunstenaar Paul de Kort ons mee naar de geschiedenis van de burcht van roofridder Zweeder van Voorst en de historische ontwikkeling van het Stinspark. Ook vertelde hij over de relaties tussen het Sticht en Oversticht en de relatie van het Stinspark met andere historische plekken zoals Werkeren en Mastenbroek. Paul de Kort legde tijdens de presentatie uit hoe bij het ontwerp is gekeken naar de oorspronkelijke vorm van de burcht en de slotgrachten, en hoe deze aspecten zichtbaar gemaakt kunnen worden. De oude grachten zullen terug te zien zijn door paarse voorjaarsbloemen, Stinsen. Op de plek van de hoofdburcht en voorburcht, in het centrum van het park, komt een speeleiland, dat op verschillende manieren gebruikt kan worden. Zo zal op de plek van de voorburcht een amfitheater in het landschap worden ontworpen en komt op de plek van de hoofdburcht een nieuw speelkasteel van composiet dat de vorm heeft van de oorspronkelijke burcht. Ook is er ruimte voor een trapveld. Bij het ontwerp van het park is rekening gehouden met alle functies van het park, zoals de dierenweide, de skatebaan, jeugdland en huttendorp, samen wandelen van hondenbezitters, een speelplaats voor kinderen, natuurbeleving en uiteraard het Westenholte Festival. Waar deze functies precies zullen komen, wordt in de volgende fase, het definitieve ontwerp, bepaald. Eerder schreven we dat de leden van de stuurgroep herontwikkeling Stinspark (dat naast vertegenwoordigers van de Wijkvereniging en de Stichting Stinspark, van Voorst tot Verder, bestaat uit een afvaardiging van de Gemeente Zwolle, Provincie Overijssel en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed) erg enthousiast zijn over het plan. Na de presentatie van Paul de Kort konden de aanwezige wijkbewoners reageren. De reacties waren overwegend positief. Er werden verschillende goede aandachtspunten aangedragen, die in de volgende fase van het ontwerp zullen worden meegenomen. Na de presentatie was er gelegenheid om de maquette van het schetsontwerp van dichtbij te bekijken en in gesprek te gaan met Paul de Kort.

De Vloek van Voorst

Daarnaast konden de aanwezigen intekenen op het boek De vloek van Voorst, geschreven door Joke Eikenaar, dat op 23 september is verschenen. Dit is een historisch roman voor jongeren, gebaseerd op archiefonderzoek, dat zich afspeelt op en rondom de burcht van ridder van Voorst. Het boek isvanaf 23 september in verschillende boekhandels te verkrijgen. Al met al kijken we als Stichting Stinspark, van Voorst tot Verder, terug op een zeer geslaagde middag. Vol nieuwe energie gaan we verder met de volgende fase van het ontwerp en uiteindelijk de uitvoering. Dit kunnen we echter niet zonder u hulp. Kunt u op enige manier bijdragen aan de herontwikkeling van het Stinspark, bijvoorbeeld door het aanschrijven van fondsen of door mee te denken over de vervolgstappen, dan kunt u dit doorgeven via of via secretaris@ wijkverenigingwvf.nl. 

Namens het bestuur van Stichting Stinspark, 

van Voorst tot Verder 

Linda Bosselaar-Modderkolk Secretaris

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.